سرانجام لیگ کرونایی چه میشود؟
تب فوتبال نه فقط در ایران، بلکه در سرتاسر جهان رو به سرد شدن است.
سرانجام لیگ کرونایی چه میشود؟
تب فوتبال نه فقط در ایران، بلکه در سرتاسر جهان رو به سرد شدن است.
به گزارش کرمان ساکر؛ پس از آسیا، حالا تیر کرونا قلب جهان را نشانه رفته و لیگهای اروپایی سطح اول، لیگ قهرمانان اروپا، یورو 2020 و مقدماتی جامجهانی، تحت تاثیر این بحران جهانی هستند. در این میان سوالی که ذهن هواداران فوتبال را به خود مشغول کرده این است: سرنوشت قهرمانی، سهمیهها و تیمهای سقوط کننده لیگها چه خواهد شد؟
تجربههای پیشین مدیریتی فوتبال ایران به بسیاری از اهالی فوتبال ثابت کرده است که اصولا مواجهه با بحران به صورت ضربهگیری نیست. منظور از ضربهگیری آن است که در مواجه شدن با یک چالش، سناریوها از قبل پیشبینی شوند، اولویت بندی شوند و تصمیمگیری صورت بگیرد تا خسارات بحران احتمالی به حداقل برسد. نمونه بارز این مساله هم به تازگی اتفاق افتاد.
زمانی که فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ، بدون در نظر گرفتن حساسیت مسابقه پرسپولیس و سپاهان که نتیجه آن در تعیین سرنوشت قهرمانی لیگ برتر تاثیر مستقیم داشت، از لحظه اول تا ثانیه آخر حرف خودشان را زدند و حتی یک جلسه هم اندیشی با مدیران دو باشگاه برگزار نشد و آن همه حاشیه به وجود آمد. البته که کار سپاهانی ها درست نبود اما می شد با تدابیر خاصی جلوی بحران را گرفت.
در نهایت هم هواداران فوتبال به جای تماشای الکلاسیکوی فوتبال ایران، به تماشای تصاویری نشستند که بیشتر شبیه فیلمهای بیمزه هالیوودی بود.
بگذریم. نقاط رنگی بیانگر آلودگی زمین به کرونا روی نقشه بیشتر و بیشتر میشوند و حالا دیگر بحران کرونا محدود به یک منطقه جغرافیایی نیست. بر اساس آمار رسمی چین، کره جنوبی، ایران و ایتالیا بحرانی ترین شرایط را در بین تمام کشورهای دنیا دارند. اما در سرزمین چکمهها که به قول خیلی از ایرانیها مردمانی شبیه به ما دارد و حتی سبک فوتبالشان نیز بیشباهت به فوتبال ما نیست، رفتارهای مدیریتی با فوتبال کرونا گرفته مدرنتر بود. برای مثال، بازی یونتوس و اینتر که در قیاسی معالفارغ از نظر حساسیت جدولی و حتی تاریخی همان سپاهان و پرسپولیس لیگ ما بود، بارها و بارها جلساتی بین نمایندگان این دو باشگاه و فدراسیون فوتبال ایتالیا برگزار شد. در نهایت هم بارها این بازی به تعویق افتاد و سر آخر هم با رضایت مدیران هر دو تصمیم به برگزاری بازی بدون تماشاگر گرفتند. هر دو تیم هم به تصمیم نهایی مسئولان برگزاری تن دادند که البته شاید حضورشان در جلسات همفکری و تصمیم گیری بی تاثیر نبود!
هنوز مشخص نیست کرونا چه زمانی دست از سر مردم جهان برمیدارد اما فدراسیون فوتبال ایتالیا، تکلیف برگزاری مسابقات فوتبال را مشخص کرده است. در جلسه 4 فروردین 99 بین فدراسیون فوتبال ایتالیا، کمیته المپیک و دولت ایتالیا و برخی ذینفعان دیگر، تصمیم نهایی از میان 3 سناریو موجود مشخص خواهد شد.
براساس اعلام رسمی فدراسیون فوتبال ایتالیا، سه سناریو برای مسابقات سریآ در نظر گرفته شده است. سناریوی اول آن است که قهرمان مشخص نشود و براساس جدول وقت، تیمهای سقوط کننده و سهمیه اروپایی تیمها مشخص شود. در سناریوی بعدی، لیگ ایتالیا در هر نقطهای که به بنبست برسد و امکان برگزاری مسابقات نباشد، براساس جدول همان موقع، تیم قهرمان و تیمهای سقوط کننده و سهمیه اروپایی گرفته تکلیفشان مشخص میشود. در نهایت، سناریوی آخر برگزاری مسابقات پلیآف بین تیمهای بالای جدول و پایین جدول است تا تکلیف قهرمان لیگ و سهمیهها و سقوطها مشخص شود.
حال به فضای لیگ برتر ایران برگردیم. هنوز کسی نمیداند در صورت ادامه ماجرای کرونا، سرنوشت لیگ چه خواهد بود. بعید است نظر باشگاهها هم در چنین تصمیمگیریهایی اعمال شود. زیرا در به تعویق افتادن بازیهای لیگ برتر هم خیلی به خواسته باشگاهها توجه نمیشد.
شاید زودتر درگیر شدن ایران با کرونا فرصت واکنش مناسب را از مدیران فوتبال ایران گرفته باشد و تصمیماتی خلقالساعه و حساب نشده گرفته شده باشند. اما حالا الگویی مثل ایتالیا پیش روی مسئولان برگزاری مسابقات است و دیگر هیچ عذر و بهانهای پذیرفتنی نیست. پس بهتر است در فکر مسئولان برگزاری مسابقات فوتبال ایران سناریوهای مختلف در نظر گرفته شود. درضمن باشگاهها و نمایندگانشان به عنوان بازیگران اصلی این صحنه، باید در گرفتن این تصمیم نقش داشته باشند تا دیگر شاهد بینظمیهایی مثل سپاهان-پرسپولیس نباشیم.
بالاخره باید تکلیف لیگ هجدهم مشخص شود و همه بازیها برگزار شوند یا نه، بعید است در نهایت سناریویی به جز این سه حالت پیش بیاید: اتکا به جدول وقت، برگزاری پلیآف برای تعیین قهرمان و یا حتی عدم تعیین قهرمان.
امیرحسین آقایی
نظرات